Oświadczenie Zarządu Przedsiębiorstwa Handlu Zagranicznego Baltona S.A.

9 kwietnia Business Insider Polska opublikował artykuł „Porty Lotnicze podpisały umowę, która może rodzić potencjalne niebezpieczeństwa” , będący już kolejnym teksem podejmującym temat wynajmu powierzchni komercyjnych na Lotnisku Chopina w Warszawie. Zarząd Baltony ocenił artykuł jako zaskakująco jednostronny i krzywdzący. Uważamy, że niedopuszczalne jest wybiórcze przedstawianie tematu i pomijanie faktów sprzecznych z postawioną tezą.
Dobór jednostronnych wypowiedzi ekspertów w kwestii klauzuli „change of control”, wprowadza czytelników w błąd i narusza dobra osobiste Przedsiębiorstwa Handlu Zagranicznego Baltona S.A. Ponadto, już nie po raz pierwszy autor artykułu manipuluje wypowiedziami pana Piotra Kazimierskiego, Prezesa Zarządu Przedsiębiorstwa Handlu Zagranicznego Baltona S.A., czemu się stanowczo sprzeciwiamy.
Zaskakujący jest również fakt powoływania się w artykule na treść umowy między PPL a Baltoną, która zgodnie z postanowieniami obu stron, objęta jest tajemnicą handlową. Spółka nie będzie publicznie komentować jej zapisów.
Odnoszenie się w tekście opublikowanym przez Business Insider Polska do braku klauzuli „change of control” w kontekście „potencjalnych niebezpieczeństw” jest nieracjonalne i, zdaniem Zarządu Baltony, ma na celu budowanie nieuzasadnionych obaw i niepotrzebnej sensacji.